Letterlijke en figuurlijke lichtpuntjes

Wie zijn wij?

De Hofjes van Humanitas Bergweg ligt in het Oude Noorden in Rotterdam, een oude, levendige, multiculturele wijk, met een mengelmoes aan bewoners. De Hofjes bestaat uit 4 afdelingen (Hofje 5, 6, 7 en 8) waar dementerende mannen en vrouwen (gemengd) in een kleinschalige woongroep van 7 of 8 bewoners samenleven. Hierdoor is de sfeer huiselijk en kennen de medewerkers de bewoners goed. De woonkamer is gezellig en er wordt op de meeste dagen door de medewerkers zelf op de groep gekookt. Ook zijn er tal van activiteiten voor de bewoners te beleven.

Waarom een Tovertafel?

Initiatiefnemer Jantien Bakker: “Mijn vader woont sinds een half jaar op Hofje 5. We zijn blij dat hij de woongroep als zijn thuis lijkt te ervaren. Ondanks alle leuke activiteiten die de leiding onderneemt, zag ik hoe dementie steeds meer en meer een deken legt over wie de mensen waren. Er is veel apathie en ik voelde dat ik iets wilde doen om de bewoners op te laten leven. De Tovertafel Original kan voor de dementerende deelnemers letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes (of meer) te bieden in een wereld die hen steeds vreemder wordt. Een beetje actie, verwondering, herkenning, plezier, blijdschap, samen met anderen bezig zijn.. Wat zou dat mooi en vooral waardevol zijn om de bewoners van de Hofjes te kunnen bieden!

Wat gaan we doen?

Op 12 oktober staat een demonstratie van de Tovertafel gepland voor familie, medewerkers en ook bewoners, om iedereen enthousiast te krijgen. Mogelijk kunnen wij een aantal bedrijven, plaatselijke kranten en ook de kerk in de buurt betrekken bij onze actie. Ook zijn we van plan een actie-dag organiseren met bijvoorbeeld een rommelmarkt. Als laatste zullen de bewoners creatief aan de slag gaan om bijvoorbeeld doosjes, bloempotjes, boekenleggers of schilderijtjes te maken die we dan weer verkopen!


Wat ontvang je als donateur?

  • Iedere donateur die een bedrag tussen 50 en 100 euro op het rekeningnummer stort krijgt per mail een foto van de ingebruikname van de Tovertafel Original.
  • Donaties van 100 tot 250  euro worden beloond met een uitnodiging voor de feestelijk ingebruikname van de Tovertafel Original.
  • Donaties van meer dan 250 euro worden beloond met een (zelfgemaakt) cadeautje van de bewoners.