De Tovertafel creëert geluksmomenten

De Tovertafel creëert geluksmomenten

EEN INTERACTIEF SPEL DAT MENSEN VERBINDT EN OP SPEELSE WIJZE BEWEGING STIMULEERT

De Tovertafel Original is een speels product voor ouderen in de midden tot late fasen van dementie. Interactieve spellen, bestaand uit lichtprojecties op tafel, reageren op hand- en armbewegingen en stimuleren de ouderen zowel in fysieke activiteit als sociale interactie. De Tovertafel Original is ontwikkeld tijdens het vierjarige promotieonderzoek van Hester Le Riche, voor een groot deel in samenwerking met de doelgroep zelf. De Tovertafel sluit daarom perfect aan op hun behoeften en wensen.

TOVERTAFEL UP: EEN VROLIJKE ACTIVITEIT VOOR VOLWASSENEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING

Na de lancering van de Tovertafel Original kregen we vaak de vraag of we iets soortgelijks konden ontwikkelen voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat kunnen we zeker! In een nieuw ontwikkeltraject hebben we speciale spellen ontworpen voor deze doelgroep en ze uitgebreid getest met cliënten en medewerkers van Stichting Philadelphia Zorg. De unieke Tovertafel UP-spellen zijn uitdagend en prikkelend en stimuleren de cliënten om samen te spelen. De spellen zijn geschikt als zelfstandige activiteit én als gezellige en actieve groepservaring.

De Tovertafel-box hangt aan het plafond en projecteert lichtanimaties op tafel

De Tovertafel is een kastje dat aan het plafond wordt gehangen, boven de (eet)tafel. Hierin bevinden zich een hoge kwaliteit beamer, infraroodsensoren, een luidspreker, een processor en het geheugen die samen spellen aansturen en projecteren op de huidige eettafel. De Tovertafel is geschikt voor bijna ieder tafeloppervlak, zowel wat betreft kleur als materiaal.

Omdat de Tovertafel aan het plafond hangt, wordt het nauwelijks opgemerkt door de bewoners. De Tovertafel kan worden verbonden met het internet. Zodra er updates zijn, worden deze op afstand geïnstalleerd. Via onze socialmediakanalen leveren we tips en ideeën over het gebruik van de Tovertafel. De Tovertafel is zodanig ontwikkeld dat we nieuwe spellen kunnen toevoegen. We streven naar een goed gebalanceerd assortiment dat uitstekend aansluit bij de doelgroep.

tovertafel_kast
wetenschappelijk-onderzoek-tovertafel

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken onderbouwen de ontwikkeling van de Tovertafel

Tijdens het ontwerp van de Tovertafel deed ir. Hester Le Riche een ‘research through design’ onderzoek. Ter onderbouwing van het te ontwikkelen product deed zij eerst een drietal wetenschappelijke studies. Daarna ontwikkelde ze volgens co-designmethoden de Tovertafel samen met de ouderen met dementie, hun familie en de zorgmedewerkers. Tot slot bekeek Hester met een evaluatiestudie de verschillen in gedrag van ouderen met dementie met en zonder de Tovertafel. Met veelbelovende resultaten; zowel op het gebied van emotie, sociale interactie en fysieke activiteit vond zij positieve effecten. Om dit op grotere schaal te onderzoeken, lopen er op dit moment verschillende vervolgstudies en staan we open voor samenwerking met kennisinstellingen die onderzoek willen doen.

Omdat we willen dat de Tovertafel goed en vaak wordt gebruikt, trainen en begeleiden wij de zorgmedewerkers en familie

Wij weten dat zorgpersoneel een zeer druk werkschema heeft en dat het een uitdaging is daar nieuwe elementen in op te nemen. Vanuit Active Cues bieden wij daarom een training aan om het zorgmanagement en haar personeel hierbij te ondersteunen. Als de Tovertafel bij jouw zorginstelling wordt geïnstalleerd, organiseren wij voor de medewerkers en mantelzorgers kosteloos een bijeenkomst waarin we laten zien hoe ons speelse product de kwaliteit van leven van de bewoners verbetert.

Na installatie van de Tovertafel komt er gedurende twee maanden twee uur per week een Tovertafel-buddy langs om te helpen met het gebruik van de Tovertafel. Omdat de Tovertafel door zowel zorgmedewerkers, fysiotherapeuten en activiteitenbegeleiders, als door familieleden en vrienden kan worden ingezet, richt onze training zich op iedereen in de directe omgeving van de ouderen met dementie.

beppe-jongeren-nieuw
crowdfundingplatform

Met ons crowdfundingplatform ondersteunen wij zorginstellingen die een Tovertafel willen aanschaffen

Wel interesse in de Tovertafel, maar niet voldoende financiële middelen? Active Cues heeft een steunplatform opgericht, waarop iedere zorginstelling die een Tovertafel wil aanschaffen maar niet voldoende budget heeft, een eigen crowdfundingproject kan starten. Bij crowdfunding zorgt een grote groep mensen er door middel van relatief kleine bedragen samen voor dat een project mogelijk wordt gemaakt. Active Cues helpt door middel van socialmedia-acties, lokale promotie en marketingideeën. Zo zorgen we er samen voor dat die Tovertafel er komt!

Ervaringen uit de praktijk

Laurent de Vries, voorzitter raad van bestuur Viattence:

Door dit spel worden de ouderen geactiveerd en gestimuleerd, zowel qua lichaam als geest. Dat is goed voor hun ontwikkeling, maar het allerbelangrijkst: het is goed voor hun welbevinden en welzijn.

Carian Klaverkamp, woonzorgbegeleidster Careyn:

Wat is het leuk om de bewoners zo enthousiast bezig te zien met het wegvegen van de bladeren en het herkennen van bloemen. Gesprekken over vroeger komen op gang. Mooi dat er in het digitale tijdperk aandacht wordt geschonken aan dementie en hoe er weer ontwikkelingen zijn voor zinvolle dagbesteding.

Al ruim 800 Tovertafels in Nederland en België

Gewonnen awards

new-venture-awards
dutchgameawards
utrechtnaarduitsland